Γεια σε όλους, τι κάνετε; Ψάχνετε ιδέες για παιχνίδια εξ αποστάσεως; Αν ναι, τότε είστε στο σωστό μέρος γιατί σου έχω όχι 1, όχι 2 αλλά 20 παιχνίδια για να τα εντάξεις στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση! Έτοιμοι;

1.Slow motion moves

Κάνουμε κινήσεις με αργή κίνηση (slow motion) και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν τι είμαστε (ιδιότητα) ή τι κάνουμε (δραστηριότητα). Αρχικά, παρουσιάζουμε το παιχνίδι (π.χ. με αργές κινήσεις κάνουμε ότι χτενίζουμε τα μαλλιάς μας ή ότι βουρτσίζουμε τα δόντια μας) και αφού τα παιδιά το κατανοήσουν μπορούν να αναλάβουν κι αυτά ενεργό ρόλο κάνοντας το καθένα ξεχωριστά τις δικές του κινήσεις.

2.Παιχνίδι παρατηρητικότητας

Δείχνουμε στα παιδιά εικόνες ή κάρτες που έχουμε φτιάξει (τύπου brainbox) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για 20 δευτερόλεπτα). Έπειτα κάνουμε ερωτήσεις πχ: “τι χρώμα ήταν το αυτοκίνητο, ή πόσους ανθρώπους είδατε” και ούτω καθεξής. Αυτό το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε είτε ατομικά είτε χωρίζοντας τα παιδιά σε ομάδες και φυσικά σημειώνοντας πόντους για κάθε σωστή απάντηση. Οι ερωτήσεις θα πρέπει να είναι εύκολες και τα παιδιά να απαντούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αφού φυσικά τους δώσουμε τον λόγο ή έχουμε καθορίσει τη σειρά τους από πριν.

3.Έκφραση Emoji

Χρησιμοποιώντας κάρτες emoji και δείχνοντας τες στα παιδιά (με κοινή χρήση οθόνης) ζητάμε να πάρουν όλοι την ίδια έκφραση και να “παγώσουν”. Στόχος είναι να μείνουμε όση περισσότερη ώρα μπορούμε “παγωμένοι”. Πατώντας το κουμπί Λήψη πιο κάτω μπορείς να κατεβάσεις έτοιμες κάρτες που έχω ετοιμάσει.

4.Μυστηριώδες αντικείμενο

Το παιχνίδι αυτό παίζεται ξεκινώντας με τον εκπαιδευτικό να περιγράφει ένα αντικείμενο που διακρίνει από το background κάποιου μαθητή. Τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να προσπαθήσουν βασιζόμενα στην περιγραφή να βρουν το αντικείμενο . Τα παιδιά έπειτα καλούνται να κάνουν το ίδιο – το καθένα ξεχωριστά – δηλ. να περιγράψουν και αυτά ένα αντικείμενο που βλέπουν από το background κάποιου συμμαθητής τούς ή ακόμα και του εκπαιδευτικού (χιχι). Το παιχνίδι αυτό αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για εξάσκηση στον περιγραφικό λόγο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν επίθετα και να σχηματίσουν περιγραφικές προτάσεις.

5.Κεφάλι – Ώμοι – Μέση – Γόνατα

Το παιχνίδι αυτό μπορεί και να μην τελειώσει ποτέ αλλά πραγματικά είναι τέλειο. Αρχικά, ο εκπαιδευτικός δείχνει τις κινήσεις – κεφάλι, ώμοι, μέση και γόνατα – στα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι όρθιοι και να φαίνονται τουλάχιστον από τα γόνατα και άνω. Τα παιδιά με γυρισμένη πλάτη στην κάμερα και με το 1,2,3 του εκπαιδευτικού θα πρέπει να γυρίσουν και να διαλέξουν μία από τις 4 κινήσεις. Στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να κάνουν όλοι τις ίδιες κινήσεις όταν γυρίσουν. Εxtra tip: Συνοδέψτε κάθε κίνηση με έναν ήχο.

6.Όνομα – Ζώο – Φυτό – Πράγμα

Το κλασικό σε όλους μας παιχνίδι!! Παιδιά που είναι εξοικειωμένα με την γραφή γράφουν σε ένα φύλλο χαρτί τις απαντήσεις τους και στις ανάλογες στήλες! Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχθεί με παραλλαγή – ζητώντας μόνο το όνομα και το πράγμα – και να λένε τις απαντήσεις τους προφορικά.

7. Πετάει – Πετάει;

Kλασικό και αυτό!! Μόνο που εδώ που έχουμε παραλλαγή και στην ερώτηση πετάει -πετάει π.χ. η μέλισσα, τα παιδιά θα πρέπει να αναπηδήσουν 3 φορές αν ισχύει ενώ αν δεν ισχύει να κάνουν μια στροφή.

8.Πες μου τρία . . .

Πες μου τρία πράγματα που περιέχουν γάλα! Πες μου τρία πράγματα που σιδερώνουμε!! Oι ερωτήσεις είναι άπειρες! Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρο αντίστροφης μέτρηση π.χ. 10 δευτερόλεπτα για να το εμπλουτίσετε και να το παίξετε είτε ατομικά ή ομαδικά.

9.Ρίξε την μπάλα

Ρίχνουμε εικονικά την μπάλα ο ένας στον άλλον φωνάζοντας το όνομα του μαθητή όταν ρίχνουμε την μπάλα! Ο χρόνος μετράει αντίστροφα . Στόχος μας είναι να μην έχουμε την μπάλα πάνω μας όταν ο χρόνος λήξει. Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης!!

10. Κάνε ότι κάνω και συνέχισε το

Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά καλούνται να επαναλάβουν τις κινήσεις που έκαναν τα υπόλοιπα παιδιά. Πώς; Ξεκινά ο εκπαιδευτικός ας πούμε με μια κίνηση π.χ. παλαμάκια . Στη συνέχεια συνεχίζει ο μαθητής μιμούμενος την κίνηση του εκπαιδευτικού αλλά και προσθέτοντας τη δική του π.χ. 2 πηδηματάκια. Ο επόμενος μαθητής θα πρέπει να επαναλάβει όλες τις προηγούμενες κινήσεις στη σειρά και να προσθέσει τη δική του. Καθορίστε από την αρχή τη σειρά των παιδιών δίνοντας τους έναν αριθμό. Ξεκινήστε το παιχνίδι αφού το έχετε επεξηγήσει και με παράδειγμα προς αποφυγή παρανοήσεων.

11.Που βρίσκομαι;

Χρησιμοποιώντας virtual background ζητάμε από τα παιδιά να προσπαθήσουν να βρουν σε ποια χώρα, πόλη, περιοχή είμαστε! Μπορείτε να βάλετε και φωτογραφίες από την πόλη σας με ιστορικά σημεία και να παίξετε με αυτόν τον τρόπο ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις που θα έχετε ετοιμάσει!

12. Βρες τις διαφορές στις εικόνες

Άλλο ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας για παιδιά κι όχι μόνο. Δείχνουμε δύο εικόνες ταυτόχρονα με κοινή χρήση οθόνης – η μία εκ των οποίων έχει διαφορές από την άλλη – και τα παιδιά καλούνται να βοούν τις διαφορές! Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε πληθώρα τέτοιων εικόνων.

13.Μάντεψε Ποιος

Με περιγραφικές ερωτήσεις τα παιδιά θα πρέπει σταδιακά να βρουν ποιο παιδί ψάχνουμε κάθε φορά Το παιχνίδι ξεκινάει με τον εκπαιδευτικό να έχει διαλέξει έναν μαθητή. Οι ερωτήσεις είναι του τύπου : Έχει ξανθά μαλλιά; Ο εκπαιδευτικός απαντάει κάθε φορά με ναι ή όχι και έτσι τα παιδιά αποκλείουν κάθε φορά πρόσωπα μέχρι να βρουν τη λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την έτοιμη καρτέλα που σας ετοίμασα εδώ και να παίξετε το παιχνίδι με κοινή χρήση οθόνης.

14. Book Balance

Αφήνουμε τα βιβλία στην άκρη και παίζουμε παιχνίδι ισορροπίας βάζοντάς ένα βιβλίο στο κεφάλι μας. Μπορούμε να κάνουμε τον πελεκάνο ή ακόμα και αργές κινήσεις. Ποιος θα το καταφέρει;

15.Mάντεψε τι λέω

Κλείνουμε το μικρόφωνο μας και τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν τι λέμε!! Θα το λατρέψετε!

16. Κάνε ότι είπα και όχι ότι λέω

Το παιχνίδι αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εξάσκηση ακουστικής μνήμης. Ο εκπαιδευτικός λέει κινήσεις να κάνουν τα παιδιά π.χ. 1η κίνηση: πιάσε το κεφάλι σου, 2η κίνηση: άγγιξε με το δάχτυλό σου την μύτη σου, 3 κίνηση: πιάσε με το αριστερό σου χέρι το δεξί σου αυτί και ούτω καθεξής. Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την προηγούμενη κίνηση και όχι αυτή που λέει ο εκπαιδευτικός σε πραγματικό χρόνο. Στο παράδειγμα που έθεσα παραπάνω δηλαδή τα παιδιά στην 2η κίνηση αντί να αγγίξουν με το δάχτυλό τους τη μύτη τους, πιάνουν το κεφάλι τους εκτελώντας την 1η κίνηση. Σίγουρα θα μπερδευτούν και θα πέσει πολύ γέλιο!

17. Tι έχω;

Ο εκπαιδευτικός έχει κρυμμένα αντικείμενα και δίνει διάφορες πληροφορίες στα παιδιά σχετικά με αυτά (Ένα αντικείμενο τη φορά). Τα παιδιά θα πρέπει να βρουν το κρυμμένο αντικείμενο. Παράδειγμα: είναι κίτρινο, μυρίζει ωραία, είναι φρούτο κ.λπ. -> Είναι ένα λεμόνι!! Όταν τα παιδιά βρουν το αντικείμενο ο εκπαιδευτικός το δείχνει στην κάμερα.

18.Online Μemory Game

Με κοινή χρήση οθόνης μπορούμε να παίξουμε online memory game. Διαφορετικά μπορείτε να το παίξετε και με τo παραδοσιακό τρόπο στήνοντας το παιχνίδι σας σε μια επιφάνεια και ετοιμάζοντας ή χρησιμοποιώντας έτοιμες κάρτες. Στη δεύτερη περίπτωση φροντίστε να φαίνονται οι κάρτες στην κάμερα. Πώς παίζεται το παιχνίδι; Υπάρχουν 2 ίδια αντικείμενα αποτυπωμένα σε κάρτες. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 20 κάρτες, τότε υπάρχουν 10 ζεύγη από τα ίδια αντικείμενα. Τοποθετούμε τις κάρτες με την ανάποδη όψη έχοντας αναγράψει αριθμούς σ’ αυτήν και αφού τις έχουμε μπερδέψει. Tα παιδιά θα πρέπει να διαλέγουν δύο αριθμούς κάθε φορά, γυρνάμε την κάρτα και βλέπουμε τα αντικείμενα. Αν τα αντικείμενα είναι ίδια τότε παραμένουν ανοιχτά, αν όχι τότε οι κάρτες γυρίζουν ανάποδα. Στόχος του παιχνιδιού είναι τα παιδιά να θυμούνται ποια αντικείμενα είναι πίσω από κάθε κάρτα για να τα ταιριάξουν τα ίδια μεταξύ τους.

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα με online memory game:

https://content.4all.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=20750

19. Πουκάμισο τώρα

Κινητικό παιχνίδι με πολύ γέλιο και μια ευκαιρία για εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας! Τα παιδιά θα χρειαστούν ένα πουκάμισο και μόνο. Σε ένα λεπτό καλούνται να φορέσουν το πουκάμισο – πάνω από τα ρούχα τους – και να το κουμπώσουν. Xρησιμοποιείστε χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Θα τα καταφέρουν σε ένα λεπτό;

20. Δίνω λίστα και τα Φέρνεις σε ένα λεπτό

Ο εκπαιδευτικός ζητάει από τα παιδιά μια λίστα από πράγματα (προσοχή να ζητάτε πράγματα που έχουν όλα τα παιδιά σπίτι και τα χρησιμοποιούν όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσα, ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα πιρούνι και ούτω καθεξής) και τα παιδιά θα πρέπει να τα φέρουν – όλη την λίστα μαζί – μέσα σε ένα λεπτό (ή και σε χρόνο που θα καθορίσετε εσείς ανάλογα και με το πόσο μεγάλη είναι η λίστα σας). Μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδια με μια λίστα των 3 αντικειμένων και έπειτα σε επόμενο γύρο σταδιακά να ζητήσετε παραπάνω!

Καλή Διασκέδαση !!!

2 Replies to “20 Ιδέες για Παιχνίδι Εξ αποστάσεως – Zoom – Webex Games”

Απάντηση