Ακόμα και στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως μπορούμε να εντάξουμε γρήγορα και ευχάριστα παιχνίδια που θα δώσουν μια ευχάριστη και παιχνιδιάρικη νότα στο μάθημά μας. Τα παιδιά το έχουν ανάγκη άλλωστε και μάλιστα αυτή την περίοδο ίσως πιο πολύ από ποτέ! Είστε έτοιμοι να τα δούμε;
1.Ψάξε το – Φέρε το
Ζητάμε από τα παιδιά να μας φέρουν – όσο πιο γρήγορα μπορούν – αντικείμενα που ξεκινούν από συγκεκριμένη φωνούλα/γράμμα της ΑΒ. Το παιχνίδι μπορεί να παιχθεί και με παραλλαγές ζητώντας αντικείμενα με κριτήριο την υφή: ξύλινο, πλαστικό, μάλλινο, με κριτήριο το χρώμα: μωβ, πράσινο, μπλε, πουά, με κριτήριο τη χρήση: κάτι που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε μπάνιο και ούτω καθεξής.
2. Zoom in – Zoom out
Με κοινή χρήση οθόνης και έχοντας ζουμάρει μια εικόνα ζητάμε από τα παιδιά να προσπαθήσουν να μαντέψουν τι δείχνει η εικόνα. Σιγά – σιγά ξεζουμάρουμε την εικόνα και δίνουμε πληροφορίες προκειμένου να βοηθήσουμε !! Αν δυσκολεύεστε στην κοινή χρήση οθόνης τότε μπορείτε να το παίξετε τοποθετώντας αντικείμενα π.χ. λεμόνι, πολύ κοντά στην κάμερά σας και σιγά – σιγά το απομακρύνετε.
3.Guess the Sound
Στο YouTube θα βρείτε αρκετά έτοιμα βίντεο Guess the Sound. Τα παιδιά θα πρέπει να βρουν τους ήχους που ακούνε κάθε φορά! Δείτε εδώ το link στο YouTube.
https://www.youtube.com/results?search_query=guess+the+sound
4.Πέτρα – Μολύβι – Ψαλίδι – Χαρτί
Ποιος είπε ότι το κλασικό σε όλους μας παιχνίδι δεν μπορεί να παιχθεί ακόμα και μέσα από την οθόνη; Εξηγούμε τους κανόνες στα παιδιά, χωριζόμαστε σε δυάδες και παίζουμε. Ο εκπαιδευτικός δίνει το σύνθημα και οι παίχτες πρέπει να εμφανίσουν στην κάμερα το χέρι τους μαζί με την αντίστοιχη κίνηση. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε ομάδες μεγαλύτερες των δύο παιδιών.
5.Διάβασε την Εικόνα
Δείχνουμε στα παιδιά μια εικόνα και για συγκεκριμένο χρόνο κατά τον οποίο τα παιδιά θα πρέπει να την παρατηρήσουν. Έπειτα κι αφού έχουμε κρύψει / κατεβάσει την εικόνα κάνουμε ερωτήσεις παρατηρητικότητας π.χ. ¨Πόσα ποδήλατα είδατε¨ και ούτω καθεξής.
6.Παντομίμα
Αρχικά εξηγούμε το παιχνίδι στα παιδιά! Σε μικρότερες ηλικίες και μέχρι να εξοικειωθούν τα παιδιά ο εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει στην αρχή μόνο αυτός τις κινήσεις και τα παιδιά να προσπαθούν να μαντέψουν. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν είτε τα ίδια τι θα κάνουν παντομίμα ή να τους το δίνει ο εκπαιδευτικός μέσω προσωπικού μηνύματος στην πλατφόρμα!
7.Πες τη πιο μεγάλη λέξη
Ένα καταπληκτικό παιχνίδι για παιδιά τόσο προσχολικής εκπαίδευσης όσο και για μεγαλύτερα παιδιά. Ζητάμε από τα παιδιά να σκεφθούν την μεγαλύτερη λέξη που ξέρουν και που ξεκινάει από την εκάστοτε φωνούλα/γράμμα που τους λέμε κάθε φορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον κάτωθι τροχό και με κοινή χρήση οθόνης να σας εμφανίζεται τυχαία η φωνούλα / γράμμα.
8.Πράσινο – Κόκκινο Φανάρι
Κινητικό Παιχνίδι όπου τα παιδιά θα σηκωθούν από τις καρέκλες !! Με κοινή χρήση βίντεο ακολουθούμε τις κινήσεις! Όταν το φανάρι είναι πράσινο κάνουμε τις κινήσεις που δείχνει το βίντεο. Όταν το φανάρι γίνει κόκκινο σταματάμε. (Eγώ το παίζω χωρίς να κλείνω το βίντεο) Πάμε;
9.Ναι – Σήκω / Όχι – Κάνε μια στροφή
Με ερωτήσεις γνωστικού περιεχομένου όπου μπορείτε και να κλείνετε κάθε φορά το μάθημά σας τα παιδιά θα πρέπει να σηκώνονται από την καρέκλα τους κάθε φορά που η απάντηση είναι Ναι ή Σωστό και να κάνουν μια στροφή κάθε φορά που η απάντηση είναι ΟΧΙ ή Λάθος. Παραδείγματα: 5 συν 3 μας κάνει 8 -> τα παιδιά σηκώνονται, Τα ζώα σε χειμερία νάρκη ξυπνάνε τον χειμώνα -> τα παιδιά κάνουν μια στροφή, Το πρωί τρώμε βραδινό -> τα παιδιά κάνουν μια στροφή. Οι ερωτήσεις που θα κάνετε εξαρτώνται από την ηλικία και τι θέλετε να πετύχετε κάθε φορά.
10.Ζωγραφική με κλειστά μάτια -Blindfolded Drawing Challenge
Ζωγραφίζουμε έχοντας κλειστά τα μάτια μας κάτι -π.χ. ένα δέντρο, ένα σπίτι κ.λπ. – όλοι μαζί συνολικά. Κάθε φορά δείχνουμε τις ζωγραφιές μας!
Δείτε περισσότερα παιχνίδια κάνοντας click εδώ !