Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι γεμάτες αγωνία και λαχτάρα για τη νέα σχολική χρονιά, για τη γνώση που θα ανακαλύψουμε μαζί με τα παιδιά, για τα γέλια αλλά και για τα παιχνίδια που θα παίξουμε!

Τις πρώτες μέρες είναι πολύ σημαντικό να “σπάσουμε” τον πάγο μεταξύ μαθητών! Τα παιχνίδια γνωριμίας ή αλλιώς παιχνίδια που “σπάνε” τον πάγο είναι κατάλληλα για να γνωριστούνε τα παιδιά μεταξύ τους και να δημιουργηθεί ένα όμορφο κλίμα ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της τάξης.

Εδώ σας έχω ιδέες για παιχνίδι για τις πρώτες μέρες στο σχολείο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Τα ίδια μπαλόνια.

Έχουμε φουσκώσει μπαλόνια σε διάφορα χρώματα, με το κάθε χρώμα μπαλονιού να είναι επί τρεις φορές (δηλ. 3 κόκκινα μπαλόνια, 3 πράσινα, 3 μπλε, 3 κίτρινα και ούτω καθεξής). Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο και στην μέση του κύκλου έχουμε τοποθετήσει τα μπαλόνια. Με το σύνθημα του/της εκπαιδευτικού τα παιδιά θα πρέπει να πιάσουν ένα μπαλόνι (π.χ. το κόκκινο) και να ψάξουν να βρουν τα παιδιά που διάλεξαν τα υπόλοιπα π.χ. κόκκινα μπαλόνια και να γνωριστούν μεταξύ τους. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί.

Tip: δώστε στα παιδιά τα μπαλόνια στο τέλος της ημέρας ως αναμνηστικό!

Πέτα την μπάλα!

Τα παιδιά και ο/η εκπαιδευτικός βρίσκονται σε κύκλο. Τα παιδιά καλούνται να πετάξουν την μπάλα σε όποιο παιδί θελήσουν λέγοντας πρώτα το όνομά τους (π.χ. με λένε Ντίνα). Αφού παίξουν όλα τα παιδιά τότε το παιχνίδι ξεκινά ξανά μόνο που τώρα το κάθε παιδί λέει το όνομά του αλλά και το όνομα του παιδιού στο οποίο πετάει την μπάλα (π.χ. με λένε Ντίνα και θα πετάξω την μπάλα στη Μαρία).

Παλαμάκια και Ονόματα!

Τα παιδιά και ο/η εκπαιδευτικός βρίσκονται σε κύκλο. Κάθε παιδί λέει το όνομά του (π.χ. Ντίνα) και τότε όλα τα παιδιά με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού επαναλαμβάνουν το όνομα του παιδιού χτυπώντας σε παλαμάκια κάθε συλλαβή του ονόματος (π.χ. Ντί – να / δύο παλαμάκια). Το παιχνίδι τελειώνει εφόσον πουν όλα τα παιδιά το όνομά τους.

Πες και κάνε ό,τι κάνω!

Τα παιδιά και ο/η εκπαιδευτικός βρίσκονται σε κύκλο. Αρχικά ένα παιδί λέει το όνομά του συνοδευόμενο από μια κίνηση -φιγούρα – γκριμάτσα. Το επόμενο στη σειρά παιδί θα πρέπει να επαναλάβει το όνομα του παιδιού που ξεκίνησε πρώτο μαζί με την κίνηση-φιγούρα-γκριμάτσα που έκανε και να πει και το δικό του όνομα συνοδευόμενο και από την δική του κίνηση – φιγούρα – γκριμάτσα. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να θυμούνται το όνομά του κάθε παιδιού αλλά και την κίνηση – φιγούρα – γκριμάτσα που έκαναν. Ο/Η εκπαιδευτικός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που δυσκολεύονται να θυμηθούν!

Ερωτήσεις σε κύκλο.

Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο. Ο/Η εκπαιδευτικός κάνει διάφορες ερωτήσεις στα παιδιά του τύπου: ” Σε όσους αρέσει το παγωτό να σηκώνουν το ένα τους χέρι”. Οι ερωτήσεις είναι άπειρες και το ίδιο και οι κινήσεις που μπορούν να κάνουν τα παιδιά (π.χ. να κάνουν μια στροφή, να σηκώσουν το ένα τους πόδι σαν τον πελαργό, να γελάσουν δυνατά κ.λπ.).

Το μπαλάκι.

Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο. Ένα μπαλάκι περνάει από χέρι σε χέρι ενώ παίζει μουσική. Όταν σταματήσει η μουσική το παιδί που θα κρατάει το μπαλάκι πρέπει να πει δυνατά το όνομά του.

Ρίχνω το κοντάρι.

Τα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο. Στη μέση του κύκλου βρίσκεται ο/η εκπαιδευτικός και κρατάει ένα κοντάρι. Φωνάζει το όνομα ενός παιδιού αφήνοντας το κοντάρι και το παιδί που άκουσε το όνομά του πρέπει να τρέξει να το πιάσει πριν πέσει κάτω. Στη συνέχει το παιδί κρατάει το κοντάρι και φωνάζει με τον ίδιο τρόπο κάποιο άλλο. Το παιχνίδι τελειώνει εφόσον παίξουν όλα τα παιδιά.

Δείτε 5 παιχνίδια  κοινωνικής αποστασιοποίησης κάνοντας click εδώ!

Απάντηση