Η λεπτή κινητικότητα αφορά τον συντονισμό των κινήσεων των μυϊκών ομάδων που χρησιμοποιούνται για να κινηθούν τα δάχτυλα και ο καρποί. Η καλή λειτουργία της λεπτής κινητικότητας συνδέεται άμεσα και με τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Η λεπτή κινητική δεξιότητα είναι σημαντική αφού αυτή είναι που χρησιμοποιείται κάθε φορά σε δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως για παράδειγμα το ντύσιμο, η διατροφή και το γράψιμο. Η καλή λεπτή κινητικότητα συνδέεται τόσο με την σχολική ετοιμότητα ενός παιδιού όσο και με την μετέπειτα σχολική του επίδοση σε δραστηριότητες γραφής, ανάγνωσης και μαθηματικών.

5+1 Παιχνίδια για ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας.

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν μπορούν με παιγνιώδη τρόπο να τις μετατρέψετε σε παιχνίδια και τα παιδιά να τις εκτελέσουν αβίαστα. Σας προτείνω να τις εντάξετε σε ένα μίνι κυνήγι θησαυρού όπου τα παιδιά βρίσκοντας φακέλους, μπαλόνια και το κρυμμένο μήνυμα μέσα σ’ αυτά, θα ανακαλύπτουν και την επόμενη “πίστα” που θα παίξουν. Μια ακόμα ιδέα είναι να δώσετε μια καρτέλα στα παιδιά, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν με τις σφραγίδες/αυτοκόλλητα του κάθε παιχνιδιού.

1.Χτίζω με καλαμάκια

Θα χρειαστείτε ξύλινα καλαμάκια στερεωμένα σε σφουγγάρι (για βάση) και μικρά πλαστικά καλαμάκια κομμένα σε κομμάτια. Τα παιδιά θα πρέπει να περάσουν στα ξύλινα καλαμάκια τα πλαστικά κομμάτια. Μπορείτε να βάλετε χρόνο και μουσική!! Πόσο γρήγορα θα το κάνουν;

2.Jenga time

Το κλασικό παιχνίδι που όλοι γνωρίζουμε είτε με παραλλαγή όπου τα παιδιά προσπαθούν βάζοντας κάθετα τα τουβλάκια και σε σχήμα Π θα πρέπει να φτιάξουν τον πιο ψηλό πύργο!!

3. Φακή και Ρύζι

Σε ένα μπολάκι έχουμε βάλει φακή και ρύζι. Τα παιδιά θα πρέπει να ξεχωρίζουν τη φακή από το ρύζι όσο πιο γρήγορα μπορούν. Βάλτε μουσική στα παιχνίδια σας.

4. Μανταλάκια

Σε ένα αρκουδάκι – μπλούζα (ό, τι θέλετε) έχετε βάλει όσο περισσότερα μανταλάκια μπορείτε! Τα παιδιά θα πρέπει να τα βγάλουν και να τα μαγκώσουν σε ένα άλλο αρκουδάκι – μπλούζα όσο πιο γρήγορα μπορούν.

6.Μακαροσχοινί

Δίνουμε μαλλί νήματος ή σπάγκο στα παιδιά και τους ζητάμε να φτιάξουν το μεγαλύτερο μακαροσχοινί περνώντας μακαρόνι κοφτό ή τα κομμάτια από τα πλαστικά καλαμάκια του 1ου παιχνιδιού!! Θα το λατρέψουν!

6. Φόρα το Πουκάμισο

Τελευταίο και καλύτερο!! Ζητάμε από τα παιδιά να φορέσουν ένα πουκάμισο και να προσπαθήσουν να το κουμπώσουν μέσα σε ένα λεπτό ή σε χρόνο που θα καθορίσετε εσείς! Μην ξεχάσετε να βάλετε μουσική!

Δείτε περισσότερες ιδέες για Παιχνίδι κάνοντας click εδώ.

Απάντηση