Βραχιολάκι Μαρτάκι για να καλωσορίσουμε τον μήνα Μάρτιο!

Τι συμβολίζει όμως το Μαρτάκι;

Όλο τον μήνα Μάρτιο τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους το μαρτάκι. Σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση το βραχιολάκι – μαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Στο τέλος του μήνα το βραχιολάκι αυτό το αφήνουμε πάνω σε λουλούδια και δέντρα για να το πάρουν και να το χρησιμοποιήσουν τα χελιδόνια στο χτίσιμο της φωλιάς τους.

Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε το πιο όμορφο βραχιολάκι – μαρτάκι από κλωστές ή μαλλί πλεξίματος ;

Θα χρησιμοποιήσουμε την ιαπωνική τεχνική Κumihimo!!

Θα χρειαστούμε κλωστές ή μαλλί πλεξίματος και τον δίσκο  Kumihimo. Αν δεν έχετε τον δίσκο (θα τον βρείτε σε πολλά καταστήματα με είδη χειροτεχνίες και υλικά κοσμημάτων) τότε μπορούμε να δημιουργήσετε τον δικό σας χρησιμοποιώντας απλά ένα χοντρό χαρτόνι (από χαρτόκουτα).

Οδηγίες για κατασκευή δίσκου Kumihimo:

~Κόψτε σε διάμετρο περίπου 10 εκ. έναν κύκλο στο χαρτόκουτο σας.

~Σχηματίστε στον κύκλο 4 γραμμές που να περνάνε από το κέντρο του έτσι ώστε να δημιουργήσετε 8 τρίγωνα κομμάτια.

~Σε κάθε γραμμή που έχετε σχηματίσει κάνετε μια ψαλιδιά! Προσοχή όχι μέχρι το κέντρο του κύκλου.

~Στρογγυλέψτε τις γωνίες από τα 8 τρίγωνα έτσι ώστε να χωράνε να περάσουν με ευκολία τα κορδόνια.

Για να φτιάξουμε το βραχιολάκι θα χρειαστούμε 7 κορδόνια από νήμα περίπου 40 εκατοστά. Εγώ χρησιμοποίησα 5 κόκκινα και 2 άσπρα ωστόσο μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε συνδυασμό θέλετε εσείς!

Δένουμε τα 7 κορδόνια στην άκρη- όλα μαζί – με κόσμο και τα περνάμε από τον κέντρο του κύκλου (έχουμε ανοίξει με το μολυβάκι μας μια τρύπα στο κέντρο).

Έπειτα μοιράζουμε τα 7 κορδόνια στις σχισμές που δημιουργήσαμε! Θα δείτε ότι μία σχισμή περισσεύει (βλ. πορτοκαλί βελάκι στην φωτογραφία) γιατί έχουμε σχηματίσει 8 σχισμές ενώ έχουμε 7 κορδόνια.

Η τεχνική έχει ως εξής: έχουμε στο κάτω μέρος την σχισμή που δεν έχει κορδόνι και φέρνουμε σε αυτήν το τρίτo κορδόνι όπως βλέπετε στην αρίθμηση της φωτογραφίας.. Έπειτα γυρνάμε τον δίσκο μας προς τα αριστερά και σταματάμε έως ότου βρεθεί στο κάτω μέρος πάλι η σχισμή που δεν έχει νήμα και επαναλαμβάνουμε δηλ. βάζουμε σε αυτήν το τρίτο κορδόνι και ούτω καθεξής.

Είναι πολύ εύκολο και σίγουρα μικροί και μεγάλοι θα το διασκεδάζουν!

Καλό Μήνα Παιδιά και καλά  Kumihimo!!

Δείτε φύλλο εργασίας για τον μήνα Μάρτιο κάνοντας click εδώ!

Απάντηση