Το σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και σε λίγο καιρό όλες οι δομές που απασχολούν παιδιά θα ανοίξουν και αυτές και θα υποδεχτούν τους μικρούς τους φίλους! Το παιχνίδι είναι σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα. Πάμε να δούμε 5 παιχνίδια – κοινωνικής αποστασιοποίησης – που ετοίμασα για παιδιά; Τα παιδιά θα το διασκεδάσουν σίγουρα.
1. O ΠΙΟ ΨΗΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Το παιχνίδι αυτό είναι σούπερ διασκεδαστικό και μπορεί να παιχθεί είτε σε εσωτερικό χώρο (π.χ. αίθουσα γυμναστηρίου) είτε σε εξωτερικό χώρο. Το παιχνίδι θυμίζει την σκυταλοδρομία μόνο που εδώ τα παιδιά αφού τρέξουν τη διαδρομή που θα έχουμε ορίζει, θα πρέπει στο τέλος να χτίσουν έναν πύργο ή μια πυραμίδα ανάλογα με τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα και να γυρίσουν πίσω στη ομάδα τους για να ξεκινήσει ο επόμενος πρώτος της σειράς. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά: χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες – μονή σειρά – παράλληλες η μια με την άλλη (σε απόσταση τα παιδιά μεταξύ τους). Με το σύνθημα του Παιδαγωγού τα παιδιά τρέχουν στο σημείο που έχουμε ορίζει ως τερματισμό και χτίζουν έναν πύργο με ξύλινα τουβλάκια τύπου jenga (το ένα πάνω στο άλλο κάθετα) ή πυραμίδα με πλαστικά ποτήρια. Κάθε παιδί θα πρέπει να βάλει ένα τουβλάκι στον πύργο (ή ένα πλαστικό ποτήρι στην πυραμίδα) και να επιστρέψει τρέχοντας στην ομάδα του για να ξεκινήσει ο επόμενος πρώτος στη σειρά. Αν το παιδί που βάζει το τουβλάκι ρίξει τον πύργο, τότε θα πρέπει να τον στήσει από την αρχή και μετά να γυρίσει πίσω στην ομάδα του για να ξεκινήσει ο επόμενος. Η ομάδα που θα καταφέρει να χτίσει τον πιο ψηλό πύργο σε χρόνο που θα έχουμε ορίσει ή να φτιάξει πρώτη την πυραμίδα είναι και η νικήτρια!
Υλικά που θα χρειαστείτε: τουβλάκια τύπου jenga για τον πύργο ή πλαστικά ποτήρια για την πυραμίδα (υπολογίζετε ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τον χρόνο που θέλετε να διαρκέσει το παιχνίδι), χαρτοταινία ή σχοινί για να ορίζετε το σημείο εκκίνησης και το σημείο τερματισμού, τραπέζι (ένα για κάθε ομάδα) για σταθερή επιφάνεια για να στηθεί ο πύργος.
2. ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Τα παιδιά βρίσκονται σε μια σειρά – ο ένας δίπλα στον άλλον κρατώντας αποστάσεις- και αντικρυστά από τον Παιδαγωγό. Μπροστά από την σειρά των παιδιών έχουμε σχηματίζει είτε με κιμωλία είτε με ένα σχοινί μια γραμμή. Τα παιδιά βρίσκονται πίσω από την γραμμή – στη στεριά – και με το σύνθημα του Παιδαγωγού θα πρέπει να πηδήξουν όλα μπροστά από την γραμμή – στο ποτάμι. Μόλις ο Παιδαγωγός φωνάξει “στο ποτάμι” τότε τα παιδιά πηδούν όλα μπροστά από την γραμμή, μόλις φωνάξει στη στεριά τα παιδιά πηδούν πίσω δηλ. πίσω από την γραμμή. Το παιχνίδι μπορεί να παιχθεί και με παραλλαγές και ο Παιδαγωγός να αναφέρει π.χ. ζώα της στεριάς αντί για τη λέξη στεριά ή ονόματα ποταμών αντί για την λέξη ποτάμι και ούτω καθεξής.
3. ΣΩΣΤΟ – ΛΑΘΟΣ
Tα παιδιά στέκονται στη μέση του δωματίου ή στη μέση δύο σημείων (κώνοι, γραμμές) αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Σε εσωτερικό χώρο ορίζεται από τον Παιδαγωγό ο ένας τοίχος της αίθουσας ως ΣΩΣΤΟ και ο άλλος ως ΛΑΘΟΣ. Σε εξωτερικό χώρο ορίζουμε δύο κώνους (τον έναν ως ΣΩΣΤΟ και τον άλλον ως ΛΑΘΟΣ) ή χωρίζουμε με γραμμές ( τα παιδιά βρίσκονται στη μέση π.χ. από τους δύο κώνους ή από τις γραμμές). Ο Παιδαγωγός διαβάζει μια πρόταση π.χ. ο ήλιος ανατέλλει το βράδυ. Αν η πρόταση είναι σωστή τότε τα παιδιά τρέχουν όλα προς το σημείο που έχουμε ορίσει ως ΣΩΣΤΟ. Αν η πρόταση είναι λανθασμένη τότε τρέχουν όλα προς το σημείο που έχουμε ορίσει ως ΛΑΘΟΣ.
4. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Μουσικές καρέκλες μόνο που εδώ δεν έχουμε καρέκλες αλλά φύλλα Α4 που έχουμε διάσπαρτα στον χώρο (τα φύλλα Α4 είναι τόσα όσα και τα παιδιά -1 κάθε φορά). Τα παιδιά χορεύουν ή περπατούν διάσπαρτα στον χώρο – και μακριά από τα φύλλα Α4 – καθώς η μουσική παίζει. Όταν η μουσική σταματήσει τότε θα πρέπει να πάνε να πατήσουν ή να κάτσουν οκλαδόν πάνω σε ένα φύλλο Α4. Το παιδί που δεν θα προλάβει φύλλο Α4 βγαίνει εκτός. Το παιχνίδι συνεχίζεται όπως το γνωστό παιχνίδι.
5. ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ;
Tα παιδιά βρίσκονται σε κύκλο καθισμένα οκλαδόν και σε απόσταση μεταξύ τους. Ένα παιδί ή αρχικά ο Παιδαγωγός είναι στη μέση κρατώντας ένα καμπανάκι. Με το χτύπημα του κουδουνιού και με την φράση η “Η Καμπάνα χτυπάει π.χ. για όσους φοράνε άσπρα παπούτσια” τα παιδιά που φοράνε άσπρα παπούτσια αλλά και το παιδί ή η παιδαγωγός που βρίσκεται στη μέση θα πρέπει να αλλάξουν θέση μεταξύ τους. Το παιδί που μένει χωρίς θέση παίρνει το καμπανάκι και το παιχνίδι ξεκινά από την αρχή.
Aν ψάχνετε ιδέες για παιχνίδι κάνετε click εδώ!