Παιχνίδια που μπορούν να παιχθούν στην αυλή ή σε εξωτερικό χώρο τηρώντας τα μέτρα αποστάσεως.

Παίζουμε και διασκεδάζουμε σε εξωτερικό χώρο απολαμβάνοντας την ημέρα και αν είστε τυχεροί και βρίσκεται κοντά σε κάποιο άλσος ή δασάκι ακόμα και τη φύση!

Πάμε να τα δούμε;

Σχημάτισε τη λέξη ή το μοτίβο.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μια ευθεία γραμμή (αν είναι πολλά τα χωρίζουμε σε δύο ομάδες – γραμμές- παράλληλη η μια με την άλλη και αντικρυστά). Δίνουμε στα παιδιά χαρτιά σε μέγεθος Α4 με διάφορα γράμματα της ΑΒ ή με σχέδια (για μικρότερα παιδιά). Ο εκπαιδευτικός δείχνει μια λέξη ή ένα μοτίβο και τότε και οι παίχτες των δύο ομάδων προσπαθούν τηρώντας τα μέτρα να αλλάξουν θέση χρησιμοποιώντας τις καρτέλες που έχει ο καθένας έτσι ώστε να σχηματιστεί η λέξη ή το μοτίβο που δείχνει ο/η εκπαιδευτικός. Η ομάδα που θα το σχηματίζει πρώτη φωνάζει: ETOIMOI και είναι η νικήτρια. Η ομάδα θα πρέπει να συνεργαστεί για να σχηματίσει πρώτη την λέξη,

Υλικά: κάρτες Α4 με τα γράμματα των λέξεων που θα χρησιμοποιήσουμε ή τα στοιχεία από τα μοτίβα, κάρτες εκπαιδευτικού με τι λέξεις.

Scavenger hunt

Τι είναι αυτό; Δίνουμε μια λίστα στα παιδιά με πράγματα που πρέπει να συλλέξουν όταν είμαστε σε εξωτερικό χώρο ή σε μια διαδρομή!

Π.χ. μια λίστα μπορεί να περιλαμβάνει: Μάζεψε μια πέτρα, ένα φιλαράκι, κάτι που ανακυκλώνεται! Η λίστα με το τι πρέπει να μαζέψουν (ή αν έχουμε φωτογραφική μηχανή να φωτογραφίσουν ) είναι άπειρη ανάλογα με τον χώρο που είμαστε!

Simon Says (κρατάτε αποστάσεις)

Τα παιδιά κρατώντας αποστάσεις και σχηματίζοντας έναν κύκλο εκτελούν τις εντολές του Simon. Σκεφτείτε τις πιο ευφάνταστες κινήσεις και πάμε να εκτονώσουμε όλη την ενέργειά μας.

Sun, Moon, Earth (Ήλιος, Φεγγάρι, Γη)

Κάθε λέξη συνοδεύεται και από μια αντίστοιχη κίνηση (π.χ. Ήλιος -> κύκλος με τα χέρια, φεγγάρι μισοφέγγαρο με το σώμα, γη ->κάθισμα). Ο εκπαιδευτικός εξηγεί το παιχνίδι στα παιδιά και το παιχνίδι ξεκινά! Στην αρχή μπορεί και ο εκπαιδευτικός να δείχνει τις κινήσεις, όταν όμως τα παιδιά τις μάθουν τότε μπορεί να λέει τις λέξεις – εντολές όλο και πιο γρήγορα ή και με άλλη σειρά. Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την αντίστοιχη κίνηση. Όποιος μπερδευτεί κάνει ένα βήμα πίσω από τον κύκλο και περιμένει τον επόμενο γύρο.

Τρέχοντας για τη Σημαία

Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες σχηματίζοντας δύο παράλληλες γραμμές και αντικρυστά η μια γραμμή από την άλλη. Αριθμούμε τους παίχτες των δύο ομάδων. Ο κάθε παίχτης πρέπει να θυμάται τον αριθμό του. Έπειτα ο εκπαιδευτικός φωνάζει π.χ. τον αριθμό 5 και οι παίχτες από κάθε ομάδα με τον αριθμό 5 πρέπει να τρέξουν και να πάρουν τη σημαία που είναι σε απόσταση. Σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναφέρει αντί τον αριθμό απευθείας μια μαθητική πράξη π.χ. Θέλω τον αριθμό που μου δίνει το 5+3.

Ελπίζω να σας άρεσαν τα παιχνίδια και να τα αξιοποιήσετε!

Θα ανεβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα παιχνίδια αυλής – εξωτερικού χώρου γιατί μέρα χωρίς παιχνίδι είναι χαμένη μέρα!

Κωνσταντίνα

Απάντηση