Όλοι μας έχουμε πάνω μας πάντα κάτι μοναδικό αλλά και που το αφήνουμε πίσω μας όταν για παράδειγμα ανοίγουμε μια πόρτα ή αγγίζουμε διάφορα πράγματα ή επιφάνειες.

Αναρωτιέστε τι να είναι αυτό;

Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα φυσικά!

Aν κοιτάξουμε προσεχτικά στις άκρες των δαχτύλων του χεριού μας θα δούμε ότι το καθένα από αυτά έχει και ένα διαφορετικό ανάγλυφο σχήμα! Ε, αυτά είναι τα λεγόμενα δακτυλικά αποτυπώματά μας και είναι μοναδικά γιατί σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά.

δακτυλικό αποτύπωμα

Και πως τα αφήνουμε;

Τα δάχτυλά μας εκκρίνουν λιπαρές ουσίες και έτσι αφήνουμε τα δαχτυλικά αποτυπώματά μας στα αντικείμενα που χειριζόμαστε μαζί φυσικά με τις δαχτυλιές μας!

Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα υπάρχουν στις άκρες των δαχτύλων μας πριν ακόμα γεννηθούμε και όπως είπαμε είναι μοναδικά στον κάθε άνθρωπο. Ακόμα και τα πανομοιότυπα δίδυμα έχουν διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα! Είναι χρήσιμα πολύ για την εξιχνίαση υποθέσεων από τις αστυνομικές αρχές ακριβώς επειδή είναι μοναδικά για τον κάθε άνθρωπο.

Ας δούμε τις κατηγορίες των δακτυλικών αποτυπωμάτων:

κατηγορίες δακτυλικών αποτυπωμάτων

Μόνο το 5% του πληθυσμού έχει καμάρες. Το 35% έχει σπείρες και το 60% βρόχους.

Όπως είπαμε ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμά του γιατί πέρα από τις 3 αυτές γενικές κατηγορίες κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα δεν μοιάζει με το άλλο.

Σε ποια κατηγορία ανήκουν τα δακτυλικά αποτυπώματά σας;

Το καθένα από τα δάχτυλα του χεριού σας μπορεί να ανήκει σε διαφορετική κατηγορία ή ακόμα και στην ίδια αλλά και πάλι να είναι μοναδικό!

Κάνε click εδώ για κατεβάζεις το αρχείο με τα φύλλα εργασίας για παιδιά Δημοτικού εδώ.

Κάνε click εδώ για κατεβάζεις το αρχείο με τα φύλλα εργασίας για παιδιά νηπιαγωγείου - προσχολικής ηλικίας εδώ.

Πώς θα δω τα δακτυλικά μου αποτυπώματα;

Χρωματίστε ένα – ένα τα δάχτυλα των χεριών σας με δαχτυλομπογιές ή και νερομπογιές και αποτυπώστε τα στα αντίστοιχα κουτάκια – κάνε click εδώ για να κατεβάζεις το αρχείο μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Τι παρατηρείτε;

Θέλετε να μάθετε και άλλους τρόπους για να μπορέσετε να αποτυπώσετε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα;

1oς τρόπος

Πιέζουμε τα δάχτυλά μας σε μαλακό πηλό ή πλαστελίνη και ιδού έτοιμα μπροστά μας τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα! Τέλειο;

2ος τρόπος

Χρωματίζουμε τα δάχτυλά σου με μολύβι ή μαρκαδόρο και αποτυπώνουμε πάνω σε ένα μπαλόνι! Έπειτα φουσκώνουμε το μπαλόνι και βλέπουμε το αποτύπωμά μας σε μεγέθυνση! Αλήθεια σε ποια κατηγορία ανήκουν τα δικά σας αποτυπώματα; Βρείτε το αρχείο που σας έχω ετοιμάσει κάνοντας click εδώ.

Δραστηριότητες με δακτυλικά αποτυπώματα:

-Ζωγραφική με δακτυλικά αποτυπώματα.

-Γράφω τη δική μου ιστορία στο δακτυλικό αποτύπωμά μου. Πώς; Aποτυπώνετε το δακτυλικό σας αποτύπωμα σε χαρτί και έπειτα αφού το σκανάρετε και το μεγεθύνετε σε μέγεθος φύλλου Α4 γράφετε ανάμεσα στις γραμμές που σχηματίζεται τη δική σας μοναδική ιστορία. Αν σας είναι δύσκολη η όλη διαδικασία μπορείτε να βρείτε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας εδώ.

-Σχηματίζω το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς μου χρησιμοποιώντας τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

– Σε πηλό αποτυπώνω το δακτυλικό μου αποτύπωμα και το κάνω διακοσμητικό για το δωμάτιό μου.

Καλή διασκέδαση!

Φύλλο εργασία για τα δακτυλικά αποτυπώματα – προσχολικής

Απάντηση